Makermanifest

MAKEN

Maken is van fundamenteel belang voor wat het betekent om mens te zijn. Wij moeten maken, creëren en onszelf uiten om ons volmaakt te voelen. Er is iets bijzonders met het maken van fysieke dingen; Het is alsof maken een soort onderdeel van onszelf is. Het lijkt een deel van onze ziel te belichamen.

DELEN

Het delen met anderen van wat en hoe je iets hebt gemaakt is de manier waarop het gevoel van volmaaktheid wordt bereikt. Je kunt niet maken en niet delen.

GEVEN

Er zijn weinig dingen onbaatzuchtiger en bevredigender dan het weggeven van iets wat je hebt gemaakt. Tijdens het maken stop je een klein stukje van jezelf in je werkstuk. Als je dat aan iemand anders geeft is het alsof je een klein stukje van jezelf aan die ander geeft. Dit zijn ook vaak de meest gekoesterde geschenken. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakt cadeau voor Moederdag.

LEREN

Je moet leren om te maken en je moet altijd proberen om meer te leren over het maken. Of je meester of gezel bent; je zult altijd leren, willen leren en jezelf aanzetten om nieuwe technieken, materialen en processen te leren. Een leven lang leren zorgt voor een rijk en bevredigd leven en, belangrijker nog, je kunt blijven delen.

INVESTEREN

Je moet toegang hebben tot de juiste gereedschappen voor je project. Investeer er in en zorg dat gereedschappen binnen bereik zijn. De instrumenten om iets te maken zijn nog nooit zo goedkoop, gemakkelijker in gebruik en krachtig geweest.

SPELEN

Wees speels bij wat je maakt en je zult verrast zijn, opgewonden en trots op wat je ontdekt.

DEELNEMEN

Doe mee aan de Maker Movement en verspreidt het plezier van het maken. Houdt seminars, feesten, evenementen, makerdagen, beurzen, exposities, klassen en diners met en voor de andere makers in je omgeving.

ONDERSTEUNING

Maken is een beweging. Dit vereist emotioneel, intellectueel, financiële, politieke en institutionele ondersteuning. De beste hoop voor het verbeteren van de wereld zijn wij. Wij zijn verantwoordelijk voor het maken van een betere toekomst.

VERANDERING

Omarm de verandering die van nature zal optreden als je je makerreis maakt. Nu maken een fundamenteel onderdeel is van wat het betekent om mens te zijn, word je een completere versie van jezelf als je maakt.

Gedachtengoed: Mark Hatch.

Wijzigingen/aanpassingen zijn toegestaan.