De creatieve industrie van Harderwijk en omgeving heeft sinds dit jaar begin dit jaar een eigen locatie. De broedplaats is gevestigd in bedrijfsverzamelgebouw California, aan de Deventerweg. Een bijzonder initiatief in de centrale hal van het gebouw is MakerSpace van Accent Graficenter.

Accent Graficenter

logo-accent-125px

Richard van der Poll, directeur van Accent Graficenter: “Ik ben heel blij dat het nu zo ver is. Een paar jaar geleden heb ik met een collega gezien wat er allemaal kon op het NDSM-terrein in Amsterdam. Dat heeft me toen enorm geïnspireerd. In mijn vak is het heel gewoon om met verschillende disciplines samen te werken. Denk maar aan grafische vormgeving, webbouwers, copywriters of fotografen. Maar samenwerken is voor elk bedrijf goed. Door verschillende bedrijven bij elkaar te zetten kom je heel makkelijk met elkaar contact. Je ziet wat anderen doen en je hoort van alles. Hierdoor creëer je kansen en komen nieuwe initiatieven snel van de grond.”

Makerspace

makerspace-harderwijk-logo

Wat is een MakerSpace? “Een MakerSpace is een creatieve digitale werkplaats waar van alles gemaakt kan worden. Er staat bijvoorbeeld een 3D-printer, lasersnijder, CNC-frees en een textielpers. Ook hebben we machines die je ook bij Accent ziet staan, zoals een snijplotter, een grootformaat printer en laminator. Daarmee kunnen hele mooie dingen gemaakt worden zoals grote posters en stickers, bijvoorbeeld voor het beplakken van reclameborden of een belettering op een apparaat. Het zijn dure machines die een je normaal gesproken niet zelf in huis hebt. Met MakerSpace wil Accent deze computergestuurde gereedschappen binnen bereik van bedrijven brengen. In een workshop leer je hoe een machine werkt. Daarna kan je deze voor een redelijke vergoeding per uur huren. Wil je zo’n machine niet zelf bedienen of heb je een omvangrijke opdracht? Geen punt, dan maken wij het voor je.”

Veel interactie

Jullie zijn in april gestart. Hoe gaat het nu? “Het begint hier begint al aardig vol te lopen. De sfeer in het gebouw is heel goed en er is veel interactie. We hebben ook veel contacten met andere bedrijven in dit gebouw opgedaan en er lopen enkele interessante opdrachten. Omdat je onze machines hier in bedrijf kan zien brengt dat anderen weer op nieuwe ideeën. Intussen komen er nog allerlei nieuwe bedrijven bij in het gebouw. Na de zomer vindt de officiële opening plaats, maar wie wil kan alvast bij ons een kijkje nemen. Kijk op de website voor beschikbare tijden of mail voor een afspraak”

Tekst: Bart Driessen